PSİKOTERAPİ


psikoterapi nedir

Psikoterapi Nedir?

Psikoterapi, deneyimli ve gerekli eğitimi almış psikolog eşliğinde sorunlarının çözümü için başvuran bireylerin, çiftlerin, ailelerin, grupların duygusal ve davranışsal sorunlarının çözümü, ruh sağlıklarının korunması ve iyileştirilmesi için kullanılan tekniklerin genel adıdır.

Tüm psikoterapi tekniklerinin ortak yönü; bir teoriye dayalı ve amaca yönelik bilimsel olarak yapılandırılmış olmalarıdır. Amaç; bireylerde gözlem yeteklerini kullanarak kendilerine ve sorunlarına yönelik farkındalığını arttırmak ve düşünce ve davranış değişikliğini sağlamaktır.

Psikoterapi sorunun niteliğine göre bireysel, çift/evlilik terapisi, aile terapisi, çocuk-ergen terapisi, cinsel terapi ya da grup terapisi şeklinde uygulanabilir.

Psikoloğa gitmek utanılacak bir konu olmadığı kabul edilmiştir. Tüm gelişmiş toplumlarda, başarılı pek çok kişilerin psikologları vardır. Kişinin hayatta zorlandığında uzman desteği alması son derece akılcı ve doğru davranıştır.

Terapi seansları 50 dakikadır.

Terapi süreci yarım bırakılmamalıdır ya da bir seanslık terapi terapi değildir. Terapinin sonlandırılma zamanı terapist ile birlikte kararlaştırılmalı, başlangıçta belirlenen hedefe ulaşılıp ulaşılmadığı etraflıca değerlendirilmelidir.


Psikoterapi Sırasında Neler Olur?

Psikoterapide danışan ve danışman genellikle karşılıklı oturur.Öncelikle terapiye gelmenize etkili sorunlar üzerinde deteylı bilgi alınır..danışan için önem önceliğine göre belirlenir ve sırayla üzerinde konuşmak ve çözüm yolları konusunda gözlem ve farkındalığını geliştirmek konusunda destek verilir.

Terapi esnasında bazen yoğun duygusal konuşmalar yapmak gerekebilir.. Bu yoğun konuşmalar sırasında ağlayabilir, öfkelenebilir hatta duygusal bir patlamalar yaşanabilir.. Tüm bu duygular normaldir.

Terapiden sonra psikolog danışandan ev ödevi yapmasını, bazı konularda gözlem ve değerlendirme isteyebilir. Ev ödevi önemlidir. Terapi sürecinin daha verimli geçmesi ve farkındalığın artmasında oldukça etkilidir. Terapiden daha kısa sürede fayda görmeyi sağlar.

Psikoterapide Gizlilik

Terapide tüm görüşmeler gizlidir. Danışanın izni olmadan üçüncü kişilerle paylaşılmaz. Ancak bazı özel durumlarda, psikologlar hastanın yazılı izni olmadan bilgi paylaşmak zorunda kalabilir. Ortak istisnalar şunlardır:

* Danışanın kendine ve başka kişilere yönelik ciddi zarar verme potansiyeli varsa (intihar, cinayet gibi)
* Devam eden aile içi şiddet yada çocuğa , yaşlıya yönelik istismar şiddet varsa gerekli yerlere rapor edilir. (Ancak bir yetişkin çocukluğunda yaşadiği bir istismardan bahsetmişse bu konunun dışındadır)
* Bir mahkeme emri olduğunda bilgi paylaşılabilir

Hangi durumlarda bir uzman ile görüşmek ve yardım almak sizin için uygun olabilir?

* Son zamanlarda aşırı derecede stresli ve kaygılı ve sıkıntılılı hissediyorsanız
* Hayatınızda bazı ters giden olumsuzlukları kontrol edemediğinizi düşünüyorsanız, sanki hayatınıtın kontrolünü kaybetmiş gibi hissediyorsanız
* İnsanlarla daha etkili iletişim kurmak ve duygularınızı etkili şekilde ifade etmek istiyorsanız
* Çoğu zaman moraliniz bozuk ise, kendinizi üzgün, mutsuz, karamsar hissediyorsanız
* Ortamlara uyum sağlayamadığınızı, dışlandığınızı düşünüyorsanız
* Aile içinde sorunlara çözüm üretmekte zorlanıyorsanız
* Kendinizi gereksiz yere sürekli kızgın öfkeli ve mutsuz hissediyorsanız.Ökenizi kontrol edemiyorsanız
* Kendinizi sürekli suçlu gibi hissediyorsanız, kendinize zarar verme düşünceleriniz varsa
* Kendinizi sevmediğinizi düşünüyorsanız, uyku ve yeme problemleriniz varsa
* Sevgilinizden, eşinizden ayrıldınız. Sevdiğinz birinin kaybını yaşadınız ve yas süreci bir türlü bitmiyorsa
* Her zaman çok yalnız ve sevilmediğinizi düşünüyorsanız

Kısacası kendinizi herzamankinde daha farklı (olumsuz) hissediyorsanız bir uzmandan destek almak herzaman size iyi gelecektir.